tirsdag 4. februar 2014

Grete Roede

Grete Roede er ingen diett, men en livsstilsendring. Det er "utdanning" i kosthold og mat, og kan gi deg nok info til å leve sunt og holde vekta hele livet. Det som gjerne kommer i veien, er livet. All maten du får servert, alt som står forran deg i butikken, på besøk og på TV. Vi liker ting som er søtt og vi liker rask mat, alt sånt som du helst bør holde deg unna. Du skal ha stålvilje for å bare spise rent og grønt - heldigvis kan alt det der kombineres hvis du bare klarer å tenke helhet!

En gjennomsnittskvinne trenger 2000 kalorier (kcal) per dag, da er hun i normal aktivitet (lite trening) og er normal-vektig. Her kan du regne ut hva du trenger. For å gå ned i vekt, må du enkelt og greit tilføre kroppen mindre kalorier enn du "trenger". Sakte men sikkert skal du tilbake til 2000. Problemet er at de fleste spiser mer enn de trenger, og da går man opp i vekt. Legger du på litt trening, som også forbrenner kcal, så kan du spise meeer.

(Men bare for å gjøre det litt komplisert: spiser du for lite plutselig, kan du også legge på deg. Fordi kroppen får panikk og tenker at det er krisetilstander og begynner derfor å lagre på fettet ettersom det jo tydeligvis er matkrise på gang. Kroppen er en luring, og kan plutselig bli din verste fiende.)

(Og ja, en komplisert greie til: fettcellene du legger på deg, blir du aldri kvitt. Du kan slanke deg, men de er der fortsatt. Derfor er det veldig lett å bli en jojo-slanker, fordi fettcellene er veldig ivrige på å bli større. Det er derfor greia med LIVSSTIL er så viktig. Endring bør være varig.)

Så med Grete Roede handler det om å lære hva mat inneholder. Hva som er mettende, hva som inneholder så lite kalorier at du kan spise så mye du vil, og hva som inneholder så mye at du bør velge EN i stedet for fire. Du kan spise hva du vil, men hvis du velger potetgull til frokost, som kanskje inneholder 1500 kalorier pr pose, så har du bare 500 kalorier igjen å kose deg med resten av dagen. Enda mindre hvis du vil slanke deg litt. 500 kcal er tre brødskiver med pålegg og et glass melk.

Eller du kan spise (sånn ca):

- Frokost: 2 grovskiver med leverpostei og agurk + et glass vann (ca. 250 kcal)
- Mellommåltid: En yoghurt med litt havregryn (ca. 120 kcl) eller en banan (ca. 90 kcal)
- Lunsj: Avocado med cashew, cottage cheese og tomat (ca. 300 kcal)
- Mellommåltid: Smoothie (usikker på kcal-innhold, men frukt har litt)
- Middag: En liten biff med poteter, grønnsaker og kesam-dressing (ca. 500 kcal)
- Kveldsmat: 2 grovskiver med pålegg + melk (ca. 250 kcal)

Hva høres deiligst ut, sunnest og best for kroppen?

Klarer du å tenke helhet, at dette er det du skal tilføre kroppen din hver dag, så kan du faktisk ta et kakestykke på jobben, men det må du "ta fra" et annet måltid den dagen. Eller så må du legge inn en ekstra treningsøkt. Vi mennesker i dag beveger oss jo ikke, det er derfor vi så urettferdig må drive og tenke på mat og trening og sånn. I gamle dager fikk vi bevegelse automatisk fordi vi måtte gå eller sykle overalt, det fantes ikke heiser eller Segwayer, og vi måtte høste det vi sådde. Typ. Det suger, men sånn er det.

Jeg vil forøvrig mye heller være muskuløs enn slank. 
Jeg vil mye heller tilbake til denne formen, enn da jeg veide 58 og var tynn, 
men ikke hadde muskler. Her veide jeg ca. 64 og var gravid.


NB. Jeg er ikke ekspert på dette og husker ikke alt jeg lærte. Når jeg snakker om kalorier så er det "sånn ca.".

6 kommentarer:

  1. Menne.. Hvis man kan spise hva som helst, så lenge man holder seg innenfor de 2000 kaloriene... Det er vel ikke særlig sunt å spise en pose chips en dag i uka, f.eks (forutsatt at det andre du spiser den dagen ikke overskrider 500 kcal)? Jeg mener, man blir jo tjukk av alt fettet i chips, vel? -Bethsy-

    SvarSlett
  2. Kalorier er kalorier, og har ingenting med fett å gjøre. Det er ikke sunt å spise kjips, men du blir ikke mer tjukk av det enn av 1500 kcal med feks avocado. Kroppen har selvsagt ikke bra av det heller, fordi hvis du bare spiser dårlig fett, så får den ikke noe av alt det andre en trenger. Skjønner?

    SvarSlett
  3. Og så har du jo alt dette med hjerte og karsykdommer osv, som jeg ikke kan noe særlig om. Men kalorier er kalorier hvertfall :)

    SvarSlett
  4. Men hvis man vil bli kvitt appelsinhud da, og "hengehud" (lol), da burde man vel ikke spise mye fett-produkter, for er det ikke det appelsinhud egentlig er? Fett under huden? Og den kvapsete huden er vel også fett? Løsningen her er vel egentlig trening, trening og trening. Bare synd det er så tiltak :P -Bethsy-

    SvarSlett
  5. appelsinhud blir du ikke kvitt, det som kan hjelpe noe er å spise mindre salt og drikje mye vann. kvapsehud er jo fett og da må du få ned fettprosent, som gjøres med rett kosthold og trening - mye proteiner feks. det kan jeg ikke dritmye om enda, men forhåpentligvis lærer jeg om det til våren ;)

    SvarSlett
  6. Jaja, da får man bare ut og løpe litt! Til våren, kanskje? :)

    SvarSlett